Organisatie en team

Organisatie

In het hart van Purmerend, midden op de Kaasmarkt, staat het Purmerends Museum. Het museum werd in 1942 opgericht als Oudheidkamer Purmerend en kreeg in 1946 zijn huidige naam. Het is gehuisvest in het voormalige stadhuis van Purmerend dat werd ontworpen door architect Jan Stuyt.

In het Purmerends Museum wordt de geschiedenis van deze van oorsprong oude stad verteld; van vissersdorp, strategisch gelegen tussen de meren, tot marktstad tussen de droogleggingen van de Beemster, de Purmer en de Wormer. Daarnaast toont het museum vroeg werk van de in Purmerend geboren architecten en vormgevers J.J.P. Oud en Mart Stam en de ontwerper Jac. Jongert, bekend van de klassieke Van Nelle-huisstijl. Het museum bezit ook de grootste collectie Purmerends jugendstil aardewerk uit de periode 1895-1907 met prachtige vazen, schalen en beelden van de plateelbakkerijen Wed. N.S.A. Brantjes & Co, NV Haga, L. Huisenga en Jb Vet & Co.

In het naastgelegen pand in de Peperstraat 35 bevindt zich de lokale VVV en de Museumwinkel van het museum. Deze lokatie is sinds 2020 behalve via de Peperstraat ook binnendoor via het museum te bereiken. Hier vinden bezoekers naast allerlei informatie over de stad en streek, zoals plattegronden, folders en fiets- en wandelroutes, ook diverse lokale en streekproducten, boeken en kleine relatiegeschenken.

Missie
Het Purmerends Museum wil een zo groot en divers mogelijk publiek kennis laten maken met de geschiedenis en het cultureel erfgoed van de stad, waarbij de focus ligt op beleving, educatie en kennisoverdracht.

Visie
Het Purmerends Museum zal zich komende jaren ontwikkelen tot een museum dat qua presentatie aansluit bij de tijdgeest, een plaats van samenkomst is en interessant voor alle leeftijden. Het museum vertelt het verhaal van de geschiedenis en ontwikkeling van de (markt)stad en de kunstenaars en architecten die zij heeft voortgebracht en heeft met name een focus op het Purmerends aardewerk.

Team

Moncef Beekhof Directeur
Saskia van den Berg Conservator
Judith de Ruijter Stafmedewerker & coördinator vrijwilligers Museum
Estha Meijer-Voskes Coördinator vrijwilligers VVV | Museumwinkel
In het Purmerends Museum en de VVV | Museumwinkel zijn op dit moment circa zeventig vrijwilligers werkzaam.


Bestuur

Jeroen Adolfs Voorzitter
André Cairo Penningmeester
Mara Linnekamp Secretaris
Wim Best Bestuurslid
Hans Boskemper Bestuurslid
Evelien Poels Bestuurslid
Angelique Proper Bestuurslid

Raad van Advies

Ed Bierhuizen
Theun van Dam
Marije Sliphorst
Wouter van Waardt

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.