Collectie

Collectie

De collectie van het Purmerends Museum is breed en belicht de vele kanten van de geschiedenis van de vissers- en marktstad die een van de belangrijkste groeigemeenten van het land werd.

De vele schilderijen, prenten, boeken, brieven, foto's en gebruiksvoorwerpen vertellen het verhaal van de stad Purmerend, gelegen tussen de Beemster en de Purmer, die zich eerst wist te ontwikkelen tot het hart van de regionale visserij, veehandel en houthandel en rond het jaar 1900 een verrassend centrum voor jugendstil sieraardewerk werd. In de jaren daarna bleef Purmerend zichzelf artistiek op de kaart zetten. De bekende architecten en ontwerpers J.J.P. Oud en Mart Stam groeiden op in Purmerend en lieten hun sporen in de stad na, en graficus Jac. Jongert werd na zijn vele werk in Purmerend in de jaren twintig en dertig de ontwerper van de iconische huisstijl van Van Nelle.Het museum beheert en verzamelt de voorwerpen en verhalen die samen de geschiedenis van deze stad maken en tracht zowel in de vaste opstellingen als in tijdelijke tentoonstellingen (delen van) deze collectie aan het publiek te tonen.Purmerends Jugendstil Aardewerk
Het museum is vooral bekend om zijn grote collectie jugendstil aardewerk. In de periode tussen 1895 en 1907 zijn er vier aardewerk fabrieken in Purmerend gevestigd geweest. De plateelbakkerijen van Wed. N.S.A. Brantjes & Co, NV Haga, Jb. Vet & Co en L. Huisenga maakten vazen, beelden, tegeltableaus en serviesgoed van gerenommeerde ontwerpers, zoals August Falise, Chris van der Hoef, Henri Teixeira de Mattos en Chris Lanooy.
Zie HIER een beknopt overzicht van deze vier fabrieken.

Extra informatie

Het Purmerends Museum onderschrijft de uitgangspunten van Slimmer Lenen (2016).

Document Slimmer Lenen - Museumvereniging

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.