Holocaustmonument Levenslicht

21 januari 2020
Van 23 januari tot en met 2 februari is in het Purmerends Museum het Holocaustmonument Levenslicht gratis te bezoeken.
In 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt daar op 27 januari bij stilgestaan. Purmerend wil in deze periode ook de eigen slachtoffers van de Holocaust herdenken. Daarom is van 23 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien in het Purmerends Museum op de Kaasmarkt. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waar meer dan 150 Nederlandse gemeenten aan deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Purmerend zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Het monument
Om de paar seconden lichten de stenen op en doven weer uit, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente Purmerend gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie
Vanaf donderdag 23 januari tot en met zondag 2 februari is Levenslicht gratis te bezichtigen in het Purmerends Museum tijdens de reguliere openingstijden. Daarnaast is het museum ook twee avonden geopend, en wel op vrijdag 24 januari en vrijdag 31 januari tot 20.00 uur. Op deze twee avonden is er om 19.00 uur een gratis toegankelijke inlooplezing waarbij Klaas Kwadijk en Yvette van Aurich vertellen over het vooroorlogse Joodse leven in Purmerend en het lot van deze Joodse families.

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.