De vergeten oorlog. Indische verhalen

2 juni t/m 29 november 2020

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Om dit te markeren is het landelijke project 75 jaar vrijheid opgezet, waar ook het Purmerends Museum aan meedoet met de tentoonstelling De vergeten oorlog. Indische verhalen. Het museum werkte hierin onder meer samen met het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag.
Het Purmerends Museum kiest voor een bijzondere invalshoek. Daar waar voor Nederland de oorlog in mei 1945 was afgelopen, was er in voormalig Nederlands-IndiŽ nog geen sprake van vrede. Daar duurde de oorlog vanwege de onafhankelijkheidsstrijd nog enkele jaren voort.

De bezetting van Nederlands-IndiŽ, het huidige IndonesiŽ, door Japan van 8 maart 1942 tot 15 augustus 1945 en de daaropvolgende strijd voor onafhankelijkheid is een tamelijk onderbelicht deel van onze vaderlandse geschiedenis.Het museum heeft ervoor gekozen om in deze tentoonstelling de soms moeilijke geschiedenis te vertellen door de ogen van vijf 'getuigen'. Mensen die direct of indirect via de ouders of grootouders hebben ervaren of meegekregen wat er in die oorlogsjaren is gebeurd. Deze vijf personen hebben allen een directe of indirecte historische band met Nederlands-IndiŽ en zijn woonachtig in of afkomstig uit Purmerend. Hun verhalen zijn in samenwerking met RTV Purmerend op film vastgelegd.


Bekijk hier een compilatie van de vijf verhalen

Op zaterdag 15 augustus - de dag van de Nationale IndiŽ Herdenking is het museum gratis toegankelijk.

In de museumwinkel van het Purmerends Museum zijn gedurende de tentoonstelling diverse producten te koop met het thema Nederlands-IndiŽ.

De vergeten oorlog. Indische verhalen wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Purmerend, RTV Purmerend, het Indisch Herinneringscentrum, Bose, Het Leesteken en Filmhuis Purmerend

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.