Wonderworld - Fotocollages van Rob de Heer

25 maart t/m 24 september 2023

Mistflarden rond een oud gebouw, een woud vol grillige bomen, vrouwen in de meest fantastische kleding… Wie het Purmerends Museum binnenstapte, kon zich onderdompelen in de rijke sprookjeswereld van fotokunstenaar Rob de Heer.
Voor De Heer (1960) is de computer het belangrijkste gereedschap om zijn duizelingwekkend complexe fotocollages te maken. Honderden uren zitten er in ťťn werk. Alle elementen worden bewerkt, verschoven, getekend en van licht en schaduw voorzien. De collages worden vaak naderhand nog beschilderd. Het resultaat is een complete fantasiewereld met eindeloze details waar de kijker zich helemaal in kan verliezen.

Herinneringen vormen de basis van het werk van De Heer. Als beelden uit een droom combineert hij nostalgische elementen met patronen en vormen die hij in IndonesiŽ, Marokko of Spanje heeft gezien. Daarnaast laat hij zich inspireren door zijn omgeving en herinneringen uit zijn jeugd: een sierlijk hekwerk, een oud trammetje dat nog steeds zijn weg vindt in een historische stad, lantarenpalen die lijken te zijn gemaakt voor de eeuwigheid. Ze ademen de sfeer van vervlogen tijden. "Ik creŽer een eigen wereld waarop de tijd geen vat heeft", aldus de kunstenaar.

Naast bestaand werk toonde De Heer nieuw werk waarin hij zijn woonplaats Purmerend als uitgangspunt heeft genomen. De stad is onder zijn hand veranderd in een betoverende plek vol licht en avontuur.

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.