De Beemster en de Purmer - 400 jaar droge voeten

26 februari t/m 28 augustus 2022

Het Purmerends Museum organiseert van 26 februari tot en met 28 augustus 2022 een nieuwe tentoonstelling: De Beemster en de Purmer - 400 jaar droge voeten. Hiermee wil het museum laten zien dat het eigenlijk best bijzonder is om te leven in de gemeente Purmerend. Daar waar je nu heerlijk kunt wonen, wandelen, een terrasje kunt pakken en naar school gaat, stond je vroeger in het water. Purmerend maakt namelijk deel uit van twee belangrijke droogmakerijen: de Beemster en de Purmer.
Voor beide polders én voor de stad Purmerend is 2022 een historisch jaar. Op 1 januari van dit jaar fuseerde de gemeente Beemster met de gemeente Purmerend. En dit jaar bestaat de droogmakerij Purmer 400 jaar. Het is dé aanleiding voor de nieuwe tentoonstelling.Ontdek het in de tentoonstelling
Met deze tentoonstelling wordt een aantal momenten in de geschiedenis van de droogmakerijen gemarkeerd. Hoewel in aanvang de ontwikkeling van de droogmakerijen vergelijkbaar is, verloopt deze voor beide uiteindelijk heel verschillend. In de tentoonstelling wordt ingegaan op de inpoldering, de verkaveling, de bewoning en de toekomst van de voormalige droogmakerijen.
Waarom werden de polders eigenlijk leeggepompt? Hoe werden de meren drooggelegd? Wat was de rol van Jan Adriaanszoon Leeghwater in de droogmakerij en was deze wel zo belangrijk als iedereen denkt? Hoe is eigenlijk het typische patroon van strakke kavels ontstaan in de polders? En hoe was het om te wonen in de gigantische landhuizen die opkwamen in beide polders?

Maak ook kennis van Lucas Jansz. SinckVan 1622 naar de toekomst
In de tentoonstelling ontdekt de bezoeker het antwoord op al deze vragen. Maar het museum haakt ook in op het heden en de toekomst. Je leert acht inwoners uit de Beemster en Purmerend kennen, die vertellen hoe het is om te wonen in de verschillende wijken van de gemeente Purmerend. Bezoekers kunnen op een interactieve manier zelf ook aangeven wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van het gebied, zoals huizen, groen, of bijvoorbeeld openbaar vervoer.

Uniek en interactief
Het Purmerends Museum maakt gebruik van de nieuwste technologie en brengt daarmee de tentoonstelling op een unieke manier tot leven. Bezoekers kunnen met hun eigen smartphone door de tentoonstelling lopen. Daarmee staan onder andere Leeghwater en landmeter Sinck levensecht voor de neus van de bezoeker door het gebruik van hologrammen. Ook kunnen bezoekers binnen in een poldermolen stappen en alle verdiepingen van de molen bekijken dankzij 3D technologie.

Toegankelijk voor iedereen
De tentoonstelling biedt schoolklassen en inwoners van Purmerend en de Beemster een bijzondere kijk op hun woongebied. Speciaal voor mensen met een visuele of auditieve beperking heeft het Purmerends Museum een aantal elementen toegevoegd om de tentoonstelling toegankelijker te maken. Zo kan de bezoeker de verkaveling van de Purmer- en Beemsterpolders letterlijk voelen en komt er een speciale middag met doventolk.

In dit project werken we samen met verschillende partijen, zoals VISIT Beemster, Historisch Genootschap Beemster, het Waterlands Archief, Bibliotheek Waterland, het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam, Stichting Purmer 400 jaar en Vereniging Oud Edam. Organisaties die allemaal ook in dit jaar tentoonstellingen en activiteiten gaan ontwikkelen over de Beemster en/of de Purmer.

Extra informatie


Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.