Nu te zien

Markten van Purmerend

Naar aanleiding van het verplaatsten van het markthuisje in 2018 en de bouw van de Markthal in 2020 is er een kleine expositie ingericht over de vele markten die Purmerend rijk was.
Het begon allemaal in 1484 toen Jan van Egmond aan Purmerend het privilege gaf een weekmarkt en twee jaarmarkten te houden.
Na het droogleggen van de grote meren Beemster, Purmer en Wormer in de zeventiende eeuw, nam de betekenis van de Purmerendse markten toe en met name de grote diversiteit trok veel handelaren én bezoekers aan.

Het verhaal van de markten wordt verteld aan de hand van foto's, voorwerpen en verhalen. Op de markt gaat het om de handel en de regulering ervan. De tas van de geldinner met de toegangskaartjes voor 1, 2 of 10 schapen zijn voorbeeld van de administratieve kant van het marktwezen. Zoals het 'boek' met geld, ook wel een 'tiet' genoemd, voorbeeld is voor de veehandelaar. Met een ketting zat dit waardevolle bezit aan de binnenkant van de jas vast, zodat je hem niet kon verliezen. Dit verhaal wordt prachtig verteld door Joop Bakker, die zijn lange loopbaan op de markt illustreert met anekdotes. Wanneer je even gaat zitten aan de cafétafel, luister dan naar Jaap en Truida Dekker die hun sporen verdienden op de schapen- en kalvermarkt en naar Wim van Dijk, die vertelt over zijn belevenissen als oud marktdirecteur.

De kermis was lange tijd onverbrekelijk verbonden met de jaarmarkten. Jaap Vermeulen maakte op schaal een schitterende minikermis. In de expositie zijn enkele van de attracties te zien.

Voor kinderen is er een Rondje Markt te puzzelen en door middel van handje klap kan er een schaap verhandeld worden.

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.