Kunstlezingen door Martijn Pieters

21 februari, 21 maart, 18 april

Serie kunstlezingen -
Meesterverteller Martijn Pieters neemt u mee op een reis langs diverse kunststromingen.
Dinsdag 21 februari 2023: Johannes Vermeer (1632-1675) en de schilderkunst in Delft
Dinsdag 21 maart 2023: Hugo van der Goes (ca. 1440-1482), een Vlaams Primitief uit Gent
Dinsdag 18 april 2023: De Nardinc collectie in het Singer Museum in Laren
Locatie: Purmerends Museum, Kaasmarkt 20
Kosten voor de serie: € 45,00, inclusief koffie

U kunt zich voor de serie aanmelden bij het Purmerends Museum via info@purmerendsmuseum.nl

21 februari 2023: Johannes Vermeer (1632-1675) en de schilderkunst in Delft
Johannes Vermeer, nu het boegbeeld van de 17de -eeuwse schilderkunst van Delft, werd in de 19de eeuw weer herontdekt. Daar er maar 36 schilderijen van hem bekend zijn en weinig over hem bekend is, werd hij al snel een mysterie van de Nederlandse schilderkunst. Beroemd om zijn haarfijn geschilderde interieurs wordt zijn werk over de gehele wereld gewaardeerd en begeerd. Een decennium terug werd een herontdekt schilderij nog verkocht voor 36 miljoen euro! En ook recent hebben restauraties weer nieuwe inzichten in zijn werk gebracht. Toch staat Vermeer niet geÔsoleerd, tijd- en plaatsgenoot Pieter de Hooch, lange tijd gezien als beÔnvloed door Vermeer, heeft juist invloed op Vermeer uitgeoefend. Ook het perspectief, waar Vermeer bekend om geworden is, werd al eerder in de Delftse schilderkunst door schilders als beoefend. In de lezing zal het gehele oeuvre van Vermeer getoond en besproken worden, aangevuld met andere werken uit de Delftse schilderkunst van de 17de eeuw. In het voorjaar van 2023 organiseert het Rijksmuseum in Amsterdam een tentoonstelling, waarbij nog nooit tevoren zoveel werken van Vermeer bij elkaar gebracht waren.
Tentoonstelling Johannes Vermeer. Amsterdam, Rijksmuseum 10 februari - 4 juni 2023

21 maart 2023: Hugo van der Goes (ca. 1440-1482), een Vlaams Primitief uit Gent
In zijn eigen tijd was Hugo van der Goes een zeer gewaardeerde schilder, die zelfs, zoals in de Leuvense stadsrekeningen van 1480 vermeld staat, gezien werd als: 'notabelste schilder die men binnen de landen hier omtrent wist te vinden en die geboren is van de stad Gent en nu woonachtig is in het Roode Klooster'. Hij werkte voor de vorsten en rijke patriciŽrs van Vlaanderen en ItaliŽ. Zijn belangrijkste werk, het Portinari-altaar, kwam op 28 mei 1483 aan in Florence en zorgde daar voor bewondering bij de lokale schilders als Domenico Ghirlandaio en Sandro Botticelli. Ook na zijn vroege dood was de bewondering er nog steeds en raakte zijn werk verspreid over allerlei collecties. Een duidelijk overzicht van deze zeer invloedrijke Gentse schilder was er tot op heden nog niet. Werk werd toegeschreven, maar ook weer afgeschreven terwijl andere werken alleen nog door later kopieŽn bekend zijn. In het voorjaar van 2023 zal het Berlijnse museum voor het eerste een overzichtstentoonstelling van deze beetje vergeten, maar heel belangrijke schilder organiseren, waarbij uit de hele wereld eenmalig schilderijen en andere 15de -eeuwse voorwerpen bijeen gebracht zullen worden.
Tentoonstelling: Hugo van der Goes. Berlijn, Gemšldegalerie, 31.03.23-16.07.23

18 april 2023: De Nardinc collectie in het Singer Museum in Laren.
De Collectie Nardinc is de naam van de kunstverzameling, die Els en Jaap Blokker-Verwer geschonken hebben aan het Singermuseum in Laren. Zij verzamelden tijdens hun leven werken van de toenmalige pioniers in het Nederlandse Modernisme. Vooral werken van Jan Sluijters zijn rijkelijk vertegenwoordigd, maar omringd door werk van tijdgenoten als Leo Gestel, Theo van Rysselberghe, Kees van Dongen, Piet van der Hem, Ferdinand Hart Nibbrig, Jan en Charley Toorop, Kees Maks, Dick Ket en Carel Willink. Al met al is de collectie uitgegroeid tot meer dan honderd werken, zowel in de schilderkunst als in de tekenkunst. Speciaal voor de collectie werd er aan het Singer Museum een nieuwe vleugel gebouwd, waard de collectie bezocht kan worden. Aan de hand van werken uit de collectie zal een beeld gegeven worden van de moderne kunst in Nederland aan het begin van de 20ste eeuw.

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.