Kunstlezingen door Martijn Pieters - UITVERKOCHT

Voorjaar 2025

Meesterverteller Martijn Pieters neemt u mee op een reis langs diverse kunststromingen.
Voorjaar 2025 is er weer een nieuwe serie lezingen.
- Dinsdag 25 februari 2025: Het Impressionisme. Een radicale nieuwe stijl in Parijs;
- Dinsdag 25 maart 2025: De Kremer Collectie te gast in Alkmaar. Hollandse en Vlaamse Meester uit de 17de eeuw;
- Dinsdag 15 april 2025: Anselm Kiefer, Sag mir wo die Blumen sind.
DE LEZINGEN ZIJN UITVERKOCHT
Locatie: Purmerends Museum, Kaasmarkt 20
Tijd: 10.00 - 12.00 uur
Kosten voor de reeks: € 52,50, inclusief koffie
Aanmelding via: info@purmerendsmuseum.nl


25 februari: Het Impressionisme. Een radicale nieuwe stijl in Parijs
In 2024 werd gevierd en gememoreerd dat 150 jaar terug in Parijs de eerste tentoonstelling van de 'Société anonyme coopérative des artistes peintres, sculpteurs et graveurs' in Parijs gehouden werd. Daar toonde Claude Monet zijn 'Impression, soleil levant'. Nu wereldberoemd, toen verguisd. Het schilderij zorgde voor de introductie voor de term 'Impressionisme', een stijl van schilderen die over de hele westerse wereld verspreid raakte, van New York tot Moskou en van Kopenhagen tot in Italië. Uiteindelijk zijn de meeste van de leden van de groep bekende en beroemde kunstenaars geworden, waarvan werk nu overal in musea en particuliere collecties aanwezig is. Zij moesten echter opboksen tegen de gevestigde orde, de kunst van de Franse academie met haar traditionele onderwerpen. De Impressionisten wilden echter in een andere stijl meer het moderne leven vastleggen. Dat zij volhardend zijn geweest in hun kunst heeft hen uiteindelijk hun plek in de geschiedenis van de kusnt opgeleverd, maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Ook dit jaar wordt er een interessante tentoonstelling in Den Haag over het impressionisme georganiseerd. De lezing sluit aan met een verhaal voer de ontstaansgeschiedenis en de opkomst van het impressionisme.

25 maart: De Kremer Collectie te gast in Alkmaar. Hollandse en Vlaamse Meester uit de 17de eeuw
Sinds 1994 wordt er door het echtpaar Kremer een prachtige collectie Hollandse en Vlaamse meesters uit de 17de eeuw aangelegd, waarin naast grote namen als Hals, Rembrandt en Pieter de Hooch, ook minder bekende, maar niet minder interessante meesters vertegenwoordigd zijn. De collectie biedt niet alleen een dwarsdoorsnede van de stijlen, maar ook van de variëteit in thematiek in de 17de eeuwse schilderkunst. Van Landschappen, portretten, historiestuk tot allegorieën. De collectie wordt regelmatig met nieuwe aankopen verrijkt, maar bevat op dit moment meer dan 95 schilderijen. Vijftig daarvan zullen hun weg vinden naar het Alkmaarse museum, nadat delen van de collectie de afgelopen decennia en jaren te zien zijn geweest in Haarlem, Kassel, Keulen en Parijs. Een mooie mogelijkheid om uiteenlopende schilderijen uit een particuliere collectie te zien. Een keuze uit de collectie zal aan de hand van vergelijkbare werken besproken worden om zo een breed beeld van de Nederlandse 17de eeuwse kunst te laten zien.

15 april: Anselm Kiefer, Sag mir wo die Blumen sind.
Anselm Kiefer (*1945, Donaueschingen) wordt dit jaar 80 jaar oud. Reden voor het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum in Amsterdam om de handen in een te slaan en een groot overzicht, aangevuld met nieuw werk, van deze imposante kunstenaar te organiseren. Als kind in het laatste oorlogsjaar geboren, groeide hij op in een Duitsland, waar men zo snel mogelijk het recente verleden vergeten wilde. Voor hem een reden om door middel van zijn kunstuitingen aandacht te richten op dat verleden en dat te verwerken. Zijn heel directe manier van werken, op groot formaat en met vele verschillende materialen zorgde voor heel veel ophef in Duitsland, vooral ook de serie 'Besatzungen', waarin hij terugkeerde naar beladen locaties, die door de Duitsers bezet waren. Door middel van deze hele directe en onverbloemde werkwijze kon men niet om hem en vooral het verleden heen. Kiefer toont zich juist als een politiek en maatschappelijk betrokken persoon, die elementen uit de geschiedenis, religie, literatuur en filosofie gebruikt om zijn boodschap over te brengen. een boodschap, die in verschillende lagen aanwezig is. Terugkerende elementen daarbij zijn loden platen, glas, schilderkunst, maar ook bijvoorbeeld aarde wat hij mengt met verf om op die manier schilderijen van groot formaat te maken. Vanaf 1993 werkt hij in Frankrijk waar hij op een voormalig industrieterrein allerlei immense installaties heeft gemaakt. Zijn werk laat zich eenvoudigweg niet onder een noemer vangen. Gemakkelijk toegankelijk? Niet altijd. Interessant? Zeer zeker. Indrukwekkend? Absoluut. Daarom is zijn werk over de gehele wereld in allerlei musea en particuliere collecties te vinden. Laat je verassen en overrompelen door deze kunstenaar.

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.