Tijdelijke exposities

Nu te zien in het Purmerends Museum


De vergeten oorlog. Indische verhalen

2 juni t/m 29 november 2020


In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Om dit te markeren is het landelijke project 75 jaar vrijheid opgezet, waar ook het Purmerends Museum aan meedoet met de tentoonstelling De vergeten oorlog. Indische verhalen. Het museum werkte hierin onder meer samen met het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag.

Het Purmerends Museum kiest voor een bijzondere invalshoek. Daar waar voor Nederland de oorlog in mei 1945 was afgelopen, was er in voormalig Nederlands-Indië nog geen sprake van vrede. Daar duurde de oorlog vanwege de onafhankelijkheidsstrijd nog enkele jaren voort.
Lees verder

Draken, spinnen en andere monsters

3 juli t/m 18 oktober 2020


Draken met scherpe klauwen en tanden, harige spinnen en monsters met stekels, scharen en grote ogen. Wie was er als kind niet een beetje bang voor? En misschien ook daarna nog wel. In het Purmerends Museum komen al deze enge dieren samen, veilig als afbeeldingen op keramiek uit de collectie. Tenzij er eentje ontsnapt natuurlijk.
Lees verder

Markten van Purmerend

Nu te zien
Naar aanleiding van het verplaatsten van het markthuisje in 2018 en de bouw van de Markthal in 2019/20 is er een kleine expositie ingericht over de vele markten die Purmerend rijk was.
Het begon allemaal in 1484 toen Jan van Egmond aan Purmerend het privilege gaf een weekmarkt en twee jaarmarkten te houden.
Na het droogleggen van de grote meren Beemster, Purmer en Wormer in de zeventiende eeuw, nam de betekenis van de Purmerendse markten toe en met name de grote diversiteit trok veel handelaren én bezoekers aan.
Lees verder


ARCHIEF TENTOONSTELLINGEN

De Methode Parlevliet - 22 nov 2019 t/m 15 mrt 2020

Maarten Oortwijn. Uit eigen collectie - 20 feb t/m 28 juni 2020

Online expositie Corona Kunst - 4 juni t/m 9 juli 2020

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.