Tijdelijke exposities

Nu te zien in het Purmerends Museum


De vergeten oorlog. Indische verhalen

2 juni t/m 29 november 2020


In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Om dit te markeren is het landelijke project 75 jaar vrijheid opgezet, waar ook het Purmerends Museum aan meedoet met de tentoonstelling De vergeten oorlog. Indische verhalen. Het museum werkte hierin onder meer samen met het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag.

Het Purmerends Museum kiest voor een bijzondere invalshoek. Daar waar voor Nederland de oorlog in mei 1945 was afgelopen, was er in voormalig Nederlands-Indië nog geen sprake van vrede. Daar duurde de oorlog vanwege de onafhankelijkheidsstrijd nog enkele jaren voort.
Lees verder


Maarten Oortwijn. Uit eigen collectie

t/m 28 juni 2020
Maarten Oortwijn; aquarel van het ontwerp van het NACO busstation van Jan Plas,

Het Purmerends Museum toont tot en met mei een aantal stadsgezichten van de tekenaar en illustrator Maarten Oortwijn uit de eigen collectie.

Maarten Oortwijn, geboren in 1912 in Purmerend, volgde een opleiding aan de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam en kreeg een baan als reclametekenaar. Na de oorlog nam hij de sprong om voor zichzelf te beginnen. Hij maakte diverse tekeningen en illustraties in opdracht en begon zich langzamerhand te specialiseren in landschapstekeningen en in stads- en dorpsgezichten van de provincie Noord-Holland en de regio Waterland in het bijzonder.
Lees verder


VERWACHT

CORONA KUNST - een online-tentoonstelling

4 juni t/m 9 juli 2020


Op de Nelson Mandelaschool in Purmerend staan de kunstvakken hoog aangeschreven. Tijdens de Corona-crisis konden de leerlingen niet naar school en moesten dus thuis werken. Maar hoe ga je thuis creatief zijn als er weinig materialen voorhanden zijn? Olleke Claessens, docent CKV liet de leerlingen nadenken over: "wat is thuis, wat is jouw omgeving en hoe ga je als leerlingen met elkaar om?" "Doe de koelkast open en teken een blikje, trek je schoen uit, zet die voor je neus en maak een stilleven, kijk uit het raam, geef je oma een mooie tekening waar ze gewoon blij van wordt en teken je gevoel naar aanleiding van de corona". Met weinig middelen thuis, veel improviseren en samenwerken in een chat, resulteerde dit in prachtige en ontroerende CORONA KUNST.
Lees en kijk verder


VERWACHT

Draken, spinnen en andere monsters

3 juli t/m 18 oktober 2020


Het Purmerends Museum zal tussen 3 juli en 18 oktober een kleine, bijzondere tentoonstelling maken met keramiek uit de eigen collectie. De tentoonstelling Draken, spinnen en ander monsters is geschikt voor alle leeftijden.
We presenteren een 'spannend' onderwerp: draken, spinnen en (zee)monsters op stukken uit onze collectie jugendstil aardewerk. Het wordt een griezelkabinet, waarbij draken en enge beestjes centraal staan. Een - ook voor kinderen - aansprekend onderwerp dat de hele zomerperiode te zien zal zijn. Aan de tentoonstelling is een educatief project gekoppeld. Met beeldend kunstenaar Jolanda Hartog wordt een mobiel van keramiek ontwikkeld aan de hand waarvan met weetjes, tips en opdrachten het prachtige aardewerk (individueel) onder de loep wordt genomen.
Lees verder

Markten van Purmerend

Nu te zien
Naar aanleiding van het verplaatsten van het markthuisje in 2018 en de bouw van de Markthal in 2019/20 is er een kleine expositie ingericht over de vele markten die Purmerend rijk was.
Het begon allemaal in 1484 toen Jan van Egmond aan Purmerend het privilege gaf een weekmarkt en twee jaarmarkten te houden.
Na het droogleggen van de grote meren Beemster, Purmer en Wormer in de zeventiende eeuw, nam de betekenis van de Purmerendse markten toe en met name de grote diversiteit trok veel handelaren én bezoekers aan.
Lees verder


ARCHIEF TENTOONSTELLINGEN

De Methode Parlevliet - 22 nov 2019 t/m 15 mrt 2020

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.