Tijdelijke exposities

Nu te zien in het Purmerends Museum


De vergeten oorlog. Indische verhalen

2 juni t/m 29 november 2020


In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Om dit te markeren is het landelijke project 75 jaar vrijheid opgezet, waar ook het Purmerends Museum aan meedoet met de tentoonstelling De vergeten oorlog. Indische verhalen. Het museum werkte hierin onder meer samen met het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag.

Het Purmerends Museum kiest voor een bijzondere invalshoek. Daar waar voor Nederland de oorlog in mei 1945 was afgelopen, was er in voormalig Nederlands-Indië nog geen sprake van vrede. Daar duurde de oorlog vanwege de onafhankelijkheidsstrijd nog enkele jaren voort.
Lees verder


Schoolplaten van J. Muusses

19 november 2020 - 14 maart 2021Het Purmerends Museum verwierf recent de complete serie schoolplaten die de Purmerendse uitgeverij J. Muusses in 1894 maakte. Deze platen werden gebruikt als illustratie bij de verhalen die de schoolmeester in de klas vertelde. Nu is de hele serie voor het eerst in het museum te zien. Voor sommigen een nieuwe kennismaking, voor anderen pure nostalgie.
Lees verder

VERWACHT

Keramiek uit de Rijkscollectie

Vier decennia BKR - 1949-1987
19 december 2020 - 16 mei 2021Dit najaar staat in het teken van de herwaardering van de Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR). Het Purmerends Museum en het Gorcums Museum organiseren vanaf december 2020 in samenwerking met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) twee tentoonstellingen waarin Nederlandse kunst centraal staat die tussen 1949 en 1987 werd gemaakt dankzij de BKR. Daar waar in Gorcum vooral schilderijen en tekeningen worden getoond, richt het Purmerends Museum zich geheel op het tonen van bijzondere werken in keramiek.
Lees verder

VERWACHT

Ode aan het Noord-Hollandse landschap

5 juni t/m 29 augustus 2021Ben je (aspirant) kunstenaar en maak je graag landschappen? Dan is nu je kans om in een echt museum te hangen met je werk. Vanaf 5 juni 2021 organiseert het Purmerends Museum de tentoonstelling Ode aan het Noord-Hollands landschap. Het museum nodigt inwoners uit Purmerend, De Beemster en omliggende gemeenten uit om maximaal twee landschappen in te dienen die we (bij voldoende plek) in ons museum zullen tonen. Het kan gaan om schilderijen of tekeningen, maar ook om bijvoorbeeld sculpturen. De tentoonstelling is de hele zomer te zien.
Lees verder

Markten van Purmerend

Nu te zien
Naar aanleiding van het verplaatsten van het markthuisje in 2018 en de bouw van de Markthal in 2019/20 is er een kleine expositie ingericht over de vele markten die Purmerend rijk was.
Het begon allemaal in 1484 toen Jan van Egmond aan Purmerend het privilege gaf een weekmarkt en twee jaarmarkten te houden.
Na het droogleggen van de grote meren Beemster, Purmer en Wormer in de zeventiende eeuw, nam de betekenis van de Purmerendse markten toe en met name de grote diversiteit trok veel handelaren én bezoekers aan.
Lees verder


ARCHIEF TENTOONSTELLINGEN

Draken, spinnen en andere monsters - 3 juli t/m 1 november 2020

Online expositie Corona Kunst - 4 juni t/m 9 juli 2020

Maarten Oortwijn. Uit eigen collectie - 20 feb t/m 28 juni 2020

De Methode Parlevliet - 22 nov 2019 t/m 15 mrt 2020

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.