Tijdelijke exposities

Nu te zien in het Purmerends Museum


Keramiek uit de Rijkscollectie
Vier decennia BKR - 1949-1987

19 december 2020 - 19 september 2021 (= verlengd)

Vanaf 1949 tot 1987 kende Nederland een regeling waarbij de overheid beeldend kunstenaars financieel ondersteunde in hun kunstenaarschap: de Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR). Dankzij deze directe overheidssteun konden talloze kunstenaars in alle rust aan hun oeuvre werken en werden het Rijk en gemeenten duizenden kunstwerken rijker.
Lees verder

Schoolplaten van J. Muusses

19 november 2020 - 11 april 2021 (= verlengd)Het Purmerends Museum verwierf recent de complete serie schoolplaten die de Purmerendse uitgeverij J. Muusses in 1894 maakte. Deze platen werden gebruikt als illustratie bij de verhalen die de schoolmeester in de klas vertelde. Nu is de hele serie voor het eerst in het museum te zien. Voor sommigen een nieuwe kennismaking, voor anderen pure nostalgie.
Lees verder

VERWACHT

Old Love
Foto's van Milan GiesHet Purmerends Museum organiseert in samenwerking met The Gallery Club, platform voor fotografie, de tentoonstelling Old Love van fotograaf Milan Gies. Het werk met foto's van paarden in rust zal voor het eerst te zien zijn voor het publiek.
Lees verder


VERWACHT

Ode aan het Noord-Hollandse landschap

oktober t/m december 2021 (= verschoven van de zomer)Ben je (aspirant) kunstenaar en maak je graag landschappen? Dan is nu je kans om in een echt museum te hangen met je werk. Vanaf 5 juni 2021 organiseert het Purmerends Museum de tentoonstelling Ode aan het Noord-Hollands landschap. Het museum nodigt inwoners uit Purmerend, De Beemster en omliggende gemeenten uit om maximaal twee landschappen in te dienen die we (bij voldoende plek) in ons museum zullen tonen. Het kan gaan om schilderijen of tekeningen, maar ook om bijvoorbeeld sculpturen. De tentoonstelling is de hele zomer te zien.
Lees verder

Markten van Purmerend

Nu te zien
Naar aanleiding van het verplaatsten van het markthuisje in 2018 en de bouw van de Markthal in 2019/20 is er een kleine expositie ingericht over de vele markten die Purmerend rijk was.
Het begon allemaal in 1484 toen Jan van Egmond aan Purmerend het privilege gaf een weekmarkt en twee jaarmarkten te houden.
Na het droogleggen van de grote meren Beemster, Purmer en Wormer in de zeventiende eeuw, nam de betekenis van de Purmerendse markten toe en met name de grote diversiteit trok veel handelaren én bezoekers aan.
Lees verder


ARCHIEF TENTOONSTELLINGEN

De vergeten oorlog. Indische verhalen - 2 juni t/m 29 november 2020

Draken, spinnen en andere monsters - 3 juli t/m 1 november 2020

Online expositie Corona Kunst - 4 juni t/m 9 juli 2020

Maarten Oortwijn. Uit eigen collectie - 20 feb t/m 28 juni 2020

Holocaustmonument Levenslicht - 23 januari t/m 2 februari 2020

De Methode Parlevliet - 22 nov 2019 t/m 15 mrt 2020

Nieuwsbrief

Geef u op voor de Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen, nieuwtjes en evenementen.
Hiermee geeft u toestemming aan het Purmerends Museum om uw gegevens te verwerken.