2 januari - 31 december

dinsdag t/m vrijdag10.00 - 16.00 uur zaterdag, zondag en 12.00 - 16.00 uur feestdagen

Gesloten

Maandagen, 1 januari, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag, 25 december.

Kaasmarkt 20
1441 BG Purmerend
info@purmerendsmuseum.nl

200 jaar Noordhollandsch Kanaal

24 mei t/m 27 oktober 2019

We staan er haast niet meer bij stil, en hij is eigenlijk niet te zien, maar toch is hij er. Een verkeersader van 80 km dwars door Noord-Holland die nogal wat teweeg bracht. Te zien in de expositie 200 Jaar 'Noordhollandsch Kanaal'

In 1819 tekende de 'Kanalenkoning' Koning Willem I het Koninklijk Besluit voor de aanleg van het 'Groot Noordhollandsch Kanaal'. Dit kanaal, dat van Amsterdam via Purmerend en Alkmaar naar Den Helder voer, moest Amsterdam weer toegankelijk maken voor handelsschepen en de marine. Maar dit gebeurde niet zonder slag of stoot economische belangen en geldgebrek zette de bevolking van het platteland tegenover de steden, de arbeiders tegenover de aannemers en de steden tegenover de koning.

In 2019, vertelt de Provinciale Atlas, de beeldcollectie van de Provincie Noord-Holland, in een interactieve en reizende tentoonstelling hoe dit kanaal er kwam, wat er speelde, hoe deze er uit zag en wat de gevolgen waren na de aanleg.

Lees ook het artikel van Oneindig Noord-HollandNieuwe aandacht voor een Vergeten Waterweg.

Tussen 24 mei en27 oktober 2019 te zien in het Purmerends Museum. Na 27 oktober reist de expositie verder naar Alkmaar en Den Helder.
Kom ook, en graaf in het verleden van het kanaal!